Αποδράσεις

Πολλές εκπλήξεις αναμένουν τον επισκέπτη  με αφετηρία τη Λυκοποριά. Έχουμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε ονομαστούς  τόπους.

Α. Τις Μυκήνες, να θαυμάσουμε τη Μυκηναϊκή εποχή  όπως μας σώζετε μέχρι σήμερα. Τους δύο θολωτούς τάφους, του  Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, την περίφημη Πύλη των Λεόντων, τα Κυκλώπεια τείχη

Β. Την αρχαία Ολυμπία.

Γ. τους Δελφούς, το κέντρο της γης, το ορειχάλκινο άγαλμα  του Ηνιόχου, το ναό του Απόλλωνα, το Στάδιο

Δ. Την Αθήνα με την Ακρόπολη, τα μουσεία της, την νυχτερινή ζωή της, αλλά και κοντινότερες μονοήμερες αποδράσεις  εξορμήσεις : Α. Διαδρομή : Διακοπτό – Καλάβρυτα – Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων (για τη χειμερινή περίοδο)- Αγία Λαύρα – Μέγα Σπήλαιο – Σπήλαιο Λιμνών. Το ταίριασμα βουνού και θάλασσας συνηγορούν προκαλώντας να ανακαλύψετε ταξιδεύοντας με τον παραδοσιακό  οδοντωτό   κάνοντας τη διαδρομή  Διακοπτό – Καλάβρυτα  μέσα στη χαράδρα του Βουραϊκού και να γευτείτε τις εμπειρίες του χιονοδρομικού Καλαβρύτων , να ανακαλύψετε τα Σπήλαια των Λιμνών, μια διαδρομή  σαγηνευτική που αφήνει άφωνο τον επισκέπτη με την ομορφιά και το κάλλος της φύσης για κάθε εποχή.  Το τραινάκι παντρεύτηκε , χωρίς να επιβαρύνει  καθόλου το φυσικό περιβάλλον και αναρριχάται  σε ψηλές  κορφές. Η διαδρομή διαρκεί περίπου μία ώρα και καταλήγει στον μαρτυρικό τόπο των Καλαβρύτων. Προσκύνημα στο χώρο του μαρτυρίου με τη μνήμη του ολοκαυτώματος σήμερα ζωντανή.  Τα Καλάβρυτα πλαισιώνει το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, αφετηρία της ελληνικής επανάστασης του 1821. Δέκα χιλιόμετρα Βορειοανατολικά των Καλαβρύτων δεσπόζει  το Μέγα Σπήλαιο, λαξευμένο σχεδόν μέσα στο Βράχο. Εδώ  υψώνεται το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου στο  άνοιγμα μεγάλου φυσικού σπηλαίου στο Χελμό,  προκαλεί δέος στον επισκέπτη. Θαύμα Θαυμάτων. Δεν θα παραλείψουμε να επισκεπτούμε  το Σπήλαιο των λιμνών. Ιδιαίτεροι σχηματισμοί σταλακτιτών και  σταλαγμιτών σε δεκατρείς  κλιμακωτές λίμνες  σε τρία διαφορετικά επίπεδα. Από τα θαύματα  της φύσης.

Ιδανικό ορμητήριο και για εκδρομές στην Αρχαία Ολυμπία , στους Δελφούς

Η Αρχαία Κόρινθος όπου σώζονται μνημεία της κλασσικής και ρωμαϊκής εποχής.

Την Ακροκόρινθο. Το σημαντικότερο και παλαιότερο οχυρωματικό έργο όλης της Πελοποννήσου από την αρχαία ιστορία μας  μέχρι και τα νεώτερα χρόνια. Με το παρελθόν του να χάνεται  στο βάθος των αιώνων, περίπου τον 7ο αιώνα π΄χ. υπήρξε η πρώτη οχύρωση των Κορινθίων. Αργότερα, οι Μακεδόνες της Αχαϊκής Συμπολιτείας, οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί, οι Φράγκοι, οι Αινετοί και  οι Τούρκοι αναγνωρίζοντας τη στρατηγική θέση του κάστρου στην είσοδο της Πελοποννήσου από τη Στερεά Ελλάδα,  ανασκεύαζαν και συμπλήρωναν την αρχαία οχύρωση αυξάνοντας την αμυντική ικανότητα του κάστρου.

Ακράτα-Λίμνη Τσιβλού – Υδατα Στυγός – Ζαρούχλα

Στη Ζαρούχλα . Τον Πύργο του Ασημάκη Φωτήλα

Στα μισά της διαδρομής  Ακράτα – Ζαρούχλα ξεπροβάλλει  στα δεξιά μας πανέμορφη, καταπράσινη η φυσική λίμνη του Τσιβλού  που δημιουργήθηκε ύστερα από μια κατολίσθηση στα ορεινά της Αχαΐας. Μέσα  στο ελατόδασος του ορεινού όγκου του Χελμού. Στις όχθες της  υπάρχει η δυνατότητα για πεζοπορία, ποδηλασία αλλά και ασφαλή  κωπηλασία στο μικρό μήκος διαδρομής της. Απόλυτη ηρεμία, αναζωογονητικός οξυγονωμένος πεντακάθαρος αέρας. Φαγητό στο «Πέτρινο».

Υδατα Στυγός. Ομορφη πεζοποριακή, ειδυλλιακή ορεινή  διαδρομή στα Ϋδατα της Στυγός, δυόμιση περίπου ώρες  από το χωριό Σόλο. Κατά τη μυθολογία η Θέτις βούτηξε  στα Υδατα της Στυγός το γιό της Αχιλλέα για να γίνει  αθάνατος.

Ζαρούχλα. Μπορούμε  να την προσεγγίσουμε από Ακράτα και  απαιτούνται 45 λεπτά ανάβασης σε δρόμο φιδωτό αλλά και από  Καλάβρυτα, 25 χιλιόμετρα απόστασης περίπου. Είναι ένα μικρό  ορεινό χωριό, με έναν κεντρικό, πλακόστρωτο δρόμο με  ταβερνάκια. Όλα πέτρινα. Από τη Ζαρούχλα μπορούμε να  επιλέξουμε τη διαδρομή Αγιο Νικόλαο – Φενεό ή Κρυονέρι π-Βρύση  Γκόλφως, και οι δύο διαδρομές μας αποζημιώνουν.

ΤΡΙΚΑΛΑ

Μια άλλη διαδρομή είναι Ευρωστίνη – Καρυά Φενεός -Λίμνη Δόξα

Στην Καρυά : Αληθινό μνημείο που δείχνει την ιστορική προέλευση της  Καρυάς είναι η βυζαντινή εκκλησία της «Κοιμήσεως της Θεοτόκου» σε ρυθμό βασιλικής που υπολογίζεται από τους ειδικούς  ότι χτίστηκε τον 13ο αιώνα. Στην Καρυά υπάρχει και ο ναός της Παναγίας που χτίστηκε  το 1850. Είναι μεγαλοπρεπής, επιβλητικός και βυζαντινού ρυθμού. Ο τρούλος του είναι ορειχάλκινος.

Στο Φενεό:Τη λίμνη Δόξα  που δημιουργήθηκε με το ομώνυμο  φράγμα το έτος 1996. Κάντε το γύρο της λίμνης  και σταθείτε σε διάφορα σημεία της για να απολαύσετε την μοναδική ησυχία. Τη Μονή Αγ. Γεωργίου του τροπαιοφόρου ή «Φονιά» Επιβλητικό και εντυπωσιακό σαν οικοδόμημα, κτίστηκε  το 1693 αλλά ανακαινίσθηκε πλήρως το 1754 ύστερα από μεγάλη φωτιά. Το πρώτο μοναστήρι ήταν το σημερινό «Παλαιομονάστηρο» του 14ου αιώνα, το οποίο εγκαταλείφθηκε αργότερα (17ο αιώνα) όταν η λίμνη κατέκλυσε τον κάμπο Φενεού και οι μοναχοί αναγκάστηκαν να μεταφερθούν σε ψηλότερο σημείο. Σήμερα βρίσκεται μέσα στη λίμνη και επικοινωνεί με τη στεριά με μια στενή λωρίδα γης. Με τοιχογραφίες σπάνιας τεχνικής, κειμήλια εξαιρετικής τέχνης.